Lečina štruca

lecina-struca-post

Sestavine za 6 oseb:

  • 400 ml vode
  • 150 g zelene leče
  • 150 g riža
  • 2 čž rastlinske jušne osnove
  • 1 jž zrnaste čebule
  • 1 srednje velika nasekljana čebula
  • 5 srednje velikih šampinjonov
  • 1 veliko steblo nasekljane zelene
  • 5 strokov nasekljanega česna
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 170 g paradižnikovega pireja
  • 50 g nasekljanih orehov
  • 1 jž nasekljanega žajblja
  • 1 čž timijana
  • 1 čž rožmarina
Priprava:

  1. V srednje veliki ponvi na visoki temperaturi skuhamo vodo, lečo, riž, jušno začimbo in čebulo v zrnu. Ko zavre, zmanjšamo ogenj toliko, da rahlo vre in pokrito kuhamo 45 minut. Nato odstavimo z ognja in pokrito pustimo stati še 10 min. Med čakanjem si pripravimo preostale sestavine.
  2. Pečico segrejemo na 170°C. Pekač dimenzije 23×12,7×7,6 cm obložimo s peki papirjem.
  3. V srednje veliko ponev dodamo 1 jušno žlico vode in segrevamo na visoki temperaturi dokler voda ne prične pršeti. Nato dodamo nasekljano čebulo, šampinjone ter zeleno in s stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Vodo dodajamo po potrebi, da se sestavine ne primejo na ponev. Dodamo česen in z mešanjem kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo še preostale začimbe in odstranimo z ognja.
  4. V veliki skledi združimo kosmiče, paradižnikov pire, orehe in začimbe (rožmarin, timijan, žajbelj). Ko se zelenjava in leča z rižem ohladita, dodamo v skledo k preostalim sestavinam. Vse sestavine dobro premešamo, da se med seboj prepojijo.
  5. Pol dobljene mase s 3 kratkimi pulzi zmešamo v multipraktiku, nato postrgamo maso s stranic in ponovno s 3 kratkimi pulzi zmešamo. Dobljeno maso prestavimo v pekač. Enako naredimo s preostalo polovico. Maso čvrsto pritisnemo in zapolnimo vogalčke pekača.
  6. Štruco prekrijemo z alu folijo in pečemo 40 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo naslednjih 15 -20 minut, da se skorjica rjavo zapeče.
  7. Lečino štruco pred rezanjem in serviranjem za 15 minut pustimo, da se ohladi.

Vir: http://www.vegania.si/lecina-struca/

Author: admin

Share This Post On