Lečina štruca
Sestavine
- 400 ml vode
- 150 g zelene leče
- 150 g riža
- 2 čž rastlinske jušne osnove
- 1 jž zrnaste čebule
- 1 čebula
- 5 šampinjonov
- 1 steblo nasekljane zelene
- 5 strokov nasekljanega česna
- 100 g ovsenih kosmičev
- 170 g paradižnikovega pireja
- 50 g nasekljanih orehov
- 1 jž nasekljanega žajblja
- 1 čž timijana
- 1 čž rožmarina
- ¼ čž soli (po želji)
Priprava
- V srednje veliki ponvi na visoki temperaturi skuhamo vodo, lečo, riž, jušno začimbo in čebulo v zrnu. Ko zavre, zmanjšamo ogenj toliko, da rahlo vre in pokrito kuhamo 45 minut. Nato odstavimo z ognja in pokrito pustimo stati še 10 min. Med čakanjem si pripravimo preostale sestavine.
- Pečico segrejemo na 170°C. Pekač dimenzije 23×12,7×7,6 cm obložimo s peki papirjem.
- V srednje veliko ponev dodamo 1 jušno žlico vode in segrevamo na visoki temperaturi dokler voda ne prične pršeti. Nato dodamo nasekljano čebulo, šampinjone ter zeleno in s stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Vodo dodajamo po potrebi, da se sestavine ne primejo na ponev. Dodamo česen in z mešanjem kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo še preostale začimbe in odstranimo z ognja.
- V veliki skledi združimo kosmiče, paradižnikov pire, orehe in začimbe (rožmarin, timijan, žajbelj). Ko se zelenjava in leča z rižem ohladita, dodamo v skledo k preostalim sestavinam. Vse sestavine dobro premešamo, da se med seboj prepojijo.
- Pol dobljene mase s 3 kratkimi pulzi zmešamo v multipraktiku, nato postrgamo maso s stranic in ponovno s 3 kratkimi pulzi zmešamo. Dobljeno maso prestavimo v pekač. Enako naredimo s preostalo polovico. Maso čvrsto pritisnemo in zapolnimo vogalčke pekača.
- Štruco prekrijemo z alu folijo in pečemo 40 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo naslednjih 15 -20 minut, da se skorjica rjavo zapeče.
- Lečino štruco pred rezanjem in serviranjem za 15 minut pustimo, da se ohladi.