lecina struca recept

Lečina štruca

Okusna lečina štruca v polnovredni rastlinski izvedbi je odlična za praznike ali kar tako, ko si zaželite izvrstno glavno jed.
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Skupni čas 1 hour 10 minutes
Vrsta jedi Glavna jed
Količina 6 oseb

Sestavine
  

  • 400 ml vode
  • 150 g zelene leče
  • 150 g riža
  • 2 čž rastlinske jušne osnove
  • 1 zrnaste čebule
  • 1 čebula
  • 5 šampinjonov
  • 1 steblo nasekljane zelene
  • 5 strokov nasekljanega česna
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 170 g paradižnikovega pireja
  • 50 g nasekljanih orehov
  • 1 nasekljanega žajblja
  • 1 čž timijana
  • 1 čž rožmarina
  • ¼ čž soli (po želji)

Priprava
 

  • V srednje veliki ponvi na visoki temperaturi skuhamo vodo, lečo, riž, jušno začimbo in čebulo v zrnu. Ko zavre, zmanjšamo ogenj toliko, da rahlo vre in pokrito kuhamo 45 minut. Nato odstavimo z ognja in pokrito pustimo stati še 10 min. Med čakanjem si pripravimo preostale sestavine.
  • Pečico segrejemo na 170°C. Pekač dimenzije 23×12,7×7,6 cm obložimo s peki papirjem.
  • V srednje veliko ponev dodamo 1 jušno žlico vode in segrevamo na visoki temperaturi dokler voda ne prične pršeti. Nato dodamo nasekljano čebulo, šampinjone ter zeleno in s stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Vodo dodajamo po potrebi, da se sestavine ne primejo na ponev. Dodamo česen in z mešanjem kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo še preostale začimbe in odstranimo z ognja.
  • V veliki skledi združimo kosmiče, paradižnikov pire, orehe in začimbe (rožmarin, timijan, žajbelj). Ko se zelenjava in leča z rižem ohladita, dodamo v skledo k preostalim sestavinam. Vse sestavine dobro premešamo, da se med seboj prepojijo.
  • Pol dobljene mase s 3 kratkimi pulzi zmešamo v multipraktiku, nato postrgamo maso s stranic in ponovno s 3 kratkimi pulzi zmešamo. Dobljeno maso prestavimo v pekač. Enako naredimo s preostalo polovico. Maso čvrsto pritisnemo in zapolnimo vogalčke pekača.
  • Štruco prekrijemo z alu folijo in pečemo 40 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo naslednjih 15 -20 minut, da se skorjica rjavo zapeče.
  • Lečino štruco pred rezanjem in serviranjem za 15 minut pustimo, da se ohladi.
Keyword česen, leča, orehi, ovseni kosmiči, paradižnik, riž, šampinjoni