ajdova solata s paradiznikom

Ajdova solata s paradižnikom

Krepka solata z veliko ajde in paradižniki. Nekaj dodatne zelenjave pa jo prav krasno popestri.
Čas priprave 30 min.
Skupni čas 30 min.
Vrsta jedi Solata
Količina 2 osebi

Sestavine
  

  • 200 g ajdove kaše
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 1 rdeča čebula
  • 5 listov zelene solate
  • ½ limone
  • 1 šop svežega peteršilja
  • poper po želji
  • ¼ čž soli (po želji)

Priprava
 

  • Ajdo skuhamo in ohladimo.
  • Paradižnike narežemo na polovičke.
  • Čebulo narežemo na 8 delov.
  • Solatne liste natrgamo na manjše koščke.
  • Vse skupaj zmešamo, zalijemo s sokom iztisnjene limone, potrosimo peteršilj in po želji dodamo poper.

Opombe

Je ajda dobrega okusa?

Ni veliko ljudi, ki bi jim ajda kot takšna bila okusna. Je dokaj dolgočasna in nima kaj veliko okusa, zato je prav nihče ne rad jé samostojno. 
Preprosto jo povežite s svežo (ali praženo) zelenjavo in dobro začinite in presenečeni boste, kako pestrega okusa je lahko.

Kakšne so prednosti uživanja ajde?

Ajda vsebuje veliko beljakovin, je tudi odličen vir mineralov, antioksidantov in vlaknin.

Se ajda zlahka absorbira?

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa se ajda prebavlja in absorbira počasneje, kar odlično, saj se krvni sladkor in inzulin počasi dvigujeta. Po uživanju ajde se tudi dlje časa počutimo siti.

Ali lahko jemo surovo ajdo?

Seveda, ajdo lahko jemo tudi surovo, vendar okus vas ne bo prepričal, zato predlagamo, da jo skuhate, okusno začinite in pomešajte z zelenjavo.
Keyword ajda, čebula, paradižnik, zelena solata