Projekt Polnovreden.si je nastal v želji, da čim širšemu krogu ljudi predstavimo informacije o resnično zdravem načinu prehranjevanja. Trudimo se, da so objave na spletnih straneh www.polnovreden.si v skladu z življenjskim slogom po naslednjem zgledu:

“Racionalen pristop k zdravem prehranjevanju”

 1. Rastlino-centrično – Osrednja hrana naj bodo minimalno predelana rastlinska živila (sadje, zelenjava, škrobna zelenjava, korenine oz. gomolji, neprocesirane žitarice in stročnice (fižol, grah in leča).
 2. Minimalno predelano – Naj bo hrana čim bližje stanju “kot raste v naravi”, z minimalno obdelavo, ki ne vpliva na hranilno vrednost in/ali brez dodajanja škodljivih sestavin.
 3. Kalorično razredčeno – Upoštevajte načela gostote kalorij – izbirajte živila, ki so kalorično zadostna, hranilno zadostna in nasitna.
 4. Nizek SOS – Izogibajte se oz. zmanjšanje uporabo dodane soli/natrija, olja/maščobe in sladkorja/sladil.
 5. Raznoliko – jejte raznoliko hrano iz vsake od priporočenih skupin živil (več o priporočenih živilih na http://www.drmcdougall.com).

Lakota & sitost

 1. Jejte kadarkoli ste lačni in jejte, dokler ne boste udobno polni. Ne stradajte in ne prenajedajte se.
 2. Zaporedje znotraj obroka – Začnite vse obroke s solato, juho in/ali sadjem.
 3. Ne pijte svojih kalorij – Izogibajte se tekočim kalorijam. Jejte/žvečite svoje kalorije, ne pijte ali jih utekočinjajte. Tekočine malo, če sploh kaj nasitijo, tako da vas ne napolnijo tako kot trdna hrana z enako količino kalorij.
 4. Redčenje je rešitev – razredčite kalorijsko bogata živila/jedi (po pravilu 50/50) – razredčimo gostoto kalorij svojih obrokov tako, da pol krožnika napolnimo z polnovrednimi žitaricami, gomolji, škrobno zelenjavo in/ali stročnicami, drugo polovico pa z zelenjavo in/ali sadjem.
 5. Zavedajte se vpliva maščob/olja napram zelenjavi – Zelenjava ima najnižjo gostoto kalorij, medtem ko imajo maščobe in olja najvišjo. Zato bo dodajanje zelenjave vsaki jedi vedno znižalo skupno gostoto kalorij obroka, dodajanje maščobe in olja pa bo vedno dvignilo skupno gostoto kalorij v obroka.
 6. Omejitev kalorijsko bogatih živil – omejite (ali izključite) živila, ki imajo visoko gostoto kalorij. Ta vključujejo suho sadje, maščobna rastlinska hrana (oreščki, semena, avokado), predelani, procesirani izdelki iz žit (kruh, žemlje, krekerji, kosmiči, tortilje, kokice, itd.) Če jih uporabljate, jih vključite v obroke, ki so sestavljeni iz nizkokaloričnih živil, kot dodatek k jedi. Na primer dodajte nekaj rezin avokada v veliko solato ali nekaj orehov ali rozin v skledo ovsenih kosmičev in sadja.

Zraven tega vključite približno 30-60 minut aktivnosti na dan (vključno z aerobno vadbo, vaje za moč in razgibavanje), ciljajte na ITM okoli 18,5-22 in poskrbite za dovolj spanja, počitka, sprostitve, rekreacije, svežega zraka, čiste vode, itd in uživajte življenje!

Priporočila za prehrano povzeta po Jeff Novick, M.D.

Več o takšnem načinu prehranjevanja lahko najdete na spletu ali v knjigah dr. Johna McDougalla, dr. Caldwella Esselstyna, Jeffa Novicka, dr. Neala Barnarda, dr. T. Colin Campbella, itd.

Izjava o omejitvi odgovornosti:

Informacije na tej spletni strani in ostalih medijih, povezanih s projektom Polnovreden.si, so namenjene splošnemu informiranju in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Polnovreden.si prav tako ne prevzema odgovornosti za samodiagnoze kot tudi ne diagnoze ali zdravljenja kakršnihkoli bolezenskih stanj ali bolezni s strani tretjih oseb na osnovi vsebine te spletne strani in drugih povezanih vsebin. Če imate ali slutite, da imate težave z zdravjem, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Pridržujemo si pravico do napak v besedilih.

Polnovreden.si se v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur. l. RS, št. 94/2007) zavezuje k varovanju vseh osebnih podatkov pred izgubo, zlorabo ali nepooblaščenim dostopom. Podatki, ki nam jih boste posredovali, bodo uporabljeni zgolj za namen komunikacije z vami, za pošiljanje informativnega gradiva in drugih obvestil skladno z 72. členom ZVOP-1. Skladno s 73. členom ZVOP-1 imate pravico kadarkoli zahtevati, da trajno ali začasno prenehamo uporabljati vaše osebne podatke. Za izpolnitev te pravice zadostuje, da nam pošljete elektronsko pošto z vašo zahtevo na info@polnovreden.si.

Vsebine spletne strani so objavljene pod licenco CREATIVE COMMONS PRIZNANJE AVTORSTVA – NEKOMERCIALNO – DELJENJE POD ENAKIMI POGOJI 2.5 SLOVENIA