Sladki krompir v pečici s čičeriko in kvinojo

Sladki krompir s čičeriko

Enostavno, nasitno, izjemno hranljivo in prepleteno s sladkastimi in slanimi okusi.
Čas priprave 15 min.
Čas kuhanja 50 min.
Skupni čas 1 ura 5 min.
Vrsta jedi Glavna jed
Količina 4 porcije

Sestavine
  

  • 4 večji sladki krompirji
  • 420 g kuhane čičerike (cca. dve pločevinki)
  • 40 g kvinoje
  • 1 strok česna
  • 1 čž mlete rdeče paprike
  • ½ čž kumine
  • ¼ čž popra
  • 1 šop peteršilja
  • ¼ čž soli (po želji)

Priprava
 

  • Dajte kuhati kvinojo.
  • Krompirje razrežite na polovice in jih dajte peči v predhodno segreto pečico na 200°C. Pecite jih cca. 45-55 min. Vmes jih preverite z vilico, če so že dovolj mehki.
  • Dokler se krompir peče, operite in nato posušite čičeriko, ter jo stresite v skledo. Dodajte ji poper, kumino in rdečo papriko ter dobro premešajte.
  • Čičeriko razprostite po pekaču in jo pecite 25-35 min. Vmes malo pretresite pekač, da se čičerika enakomerno zapeče.
  • Pečeno čičeriko in kvinojo zmešajte skupaj ter razporedite po pečenem krompirju.
  • Narežite česen in peteršilj ter potrosite po krompirjih.

Opombe

Sladki krompir oziroma batata

Sladki krompir je k nam priromal iz Srednje Amerike, natančneje iz območja med reko Orinoko v Venezueli in polotokom Jukatan v Mehiki. Uporaba sladkega krompirja v receptih slovenske kulinarike se iz leta v leto povečuje, najboljša njegova lastnost pa je, da ga lahko kombiniramo z različno zelenjavo, saj s svojo sladkobo popestri še tako monotono jed. Sladki krompir oz batata v bistvu ni krompir, saj ne sodi v družino razhudnikov, temveč v družino slakovk. Zato ne pričakovati, okusa po "navadnem" krompirju, saj nimata skupnega ne okusa, ne teksture.

Sladki krompir v pečici

Sladki krompir je zelo univerzalno živilo, saj ga lahko uporabimi v juhah, kot pire v kombinaciji z navadnim krompirjem, v solatah, kot glavno jed, ali prilogo, pa tudi kot sladico. Najboljša njegova lastnost je, da se njegov sladkast okus odlično ujema s slanimi okusi zelenjave in pri ustvarjanju v kuhinji se vam ni potrebno omejevati.
V tem receptu smo se odločili, da pripravimo sladki krompir v pečici skupaj s pečeno čičeriko in kvinojo. Vse skupaj, pa smo popestrili z nekaj začimbami, za katere verjamemo, da jih vsaka kuhinja premore. S kombinacijo sladkega krompirja, čičerike in kvinoje smo dosegli visoko ogljikohidratno in beljakovnsko jed. Ker so sestavine tega recepta pri nas dosegljive skozi vsa letna obdobja, ni ovir, da si ga ne bi privoščili kadar koli vam zapaše oz. takrat, ko nimate idej za pripravo obroka.
Keyword čičerika, kvinoja, sladki krompir