Kategorija: Prehrana
Trije ključi do zdrave prehrane
Maj 21, 2020 | Prehrana |
Zastrupljanje s hrano
Apr 8, 2020 | Prehrana |
Je bolj zdravo sveže ali zamrznjeno sadje in zelenjava?
Nov 5, 2021 |
Zamrznjeno sadje in zelenjava sta lahko priročna in cenovno ugodna alternativa svežim pridelkom.
Najbolje je uživati tako svežo, kot tudi zamrznjeno hrano.
Trije ključi do zdrave prehrane
Maj 21, 2020 |
Tukaj so trije ključi, ki vam bodo prikazali vso to prehransko zmedo v realni luči in vam pomagali pri izbiri prave poti do zdravja.
Zastrupljanje s hrano
Apr 8, 2020 |
Po ogledu slikanice Zastrupljanje s hrano, boste povsem razumeli, zakaj ima toliko ljudi težave s prekomerno težo ter številne bolezni, ki so povezane z uživanjem napačne hrane. Predvsem pa boste razumeli, kako lahko omenjene težave odpravite s pravilno izbiro vaše prehrane.
So živalske beljakovine boljše od rastlinskih?
Jan 13, 2020 |
»Od kje pa dobiš beljakovine?« je verjetno največkrat slišano vprašanje po tem, ko se odločimo za izključno rastlinsko prehrano.
Kaj naj bi sploh jedli?
Nov 17, 2019 |
Gospodinjstva bi morala izbirati večinoma hrano na rastlinski osnovi, bogato z različno zelenjavo in sadjem, stročnicami in minimalno procesiranimi osnovnimi škrobnimi živili.
Hranilna gostota
Nov 17, 2019 |
Vprašanje, ki bi si ga morali postaviti pri nakupu hrane bi bilo: “Ali ta hrana vsebuje vlaknine in hranila?”. Če je odgovor negativen, potem takšna hrana naj ne bi pristala na vašem jedilniku.
Moč vlaknin v polnovredni rastlinski prehrani
Nov 17, 2019 |
Vlaknine se nahajajo izključno v rastlinski prehrani. In bolj kot je ta prehrana nepredelana, več vlaknin vsebuje.
Kalorična gostota
Nov 17, 2019 |
Načelo kalorične gostote se ukvarja s tem, koliko kalorij ima neko živilo na enoto teže, in kakšen vpliv ima to dolgoročno na naše telo, zdravje, počutje…
Zakaj vsega po malem škodi?
Nov 17, 2019 |
Že kot otroka so nas učili, da »vsega po malem« ne more škoditi. Še danes slišimo priporočila starejših, ki pravijo, da je treba jesti »vsega po malem« in bo vse dobro. Pa nam gre res dobro?
Kako kuhati na SOS prehrani?
Nov 17, 2019 |
Namesto olja uporabite navadno vodo, na kateri pražite zelenjavo po izbiri. Posoda naj bo keramična ali teflonska, da se hrana nanjo ne zalepi ali zažge. Med praženjem ne pozabite, da voda zelo hitro izhlapi, zato jo bo treba dodajati.
Priprava hrane brez oz. z minimalno vsebnostjo sladkorja
Nov 17, 2019 |
Sladkor (kakršenkoli že) je visoko procesirano živilo, ki ne spada v kategorijo zdrave hrane. Pri predelavi so bile osnovni rastlini odstranjene vlaknine. Sladkor ne vsebuje vitaminov, mineralov, fitohranil itd.
Priprava hrane brez olj in drugih procesiranih maščob
Nov 17, 2019 |
Uporabi olja in drugih procesiranih maščob se je mogoče izogniti na zelo enostaven način, čeprav to morda zveni kot misija nemogoče. Najpomembnejši pristop k temu je, da preprosto pridobimo dnevno potrebno energijo (kalorije) iz drugih, boljših virov.
Koliko soli potrebujemo?
Nov 17, 2019 |
Potreba po natriju je tako nizka, da jo s hrano v telo vnesemo tako enostavno, da dnevne priporočene vrednosti za natrij (RDA) niti ne obstajajo.
Krompir, temelj svetovne prehrane
Nov 17, 2019 |
Krompir je zelo priljubljena, poceni, “udobna” hrana, ki še naprej zagotavlja velik del prehranskih potreb ljudi po vsem svetu. In krompir mora še naprej predstavljati velik del vaše prehrane.
Branje označb o hranilnih vrednostih
Nov 17, 2019 |
Trenuten sistem označevanja je potrošniku zelo neprijazen in verjetno tudi namenoma narejen tako, da iz njega ni mogoče na enostaven način razbrati česa pametnega. Sledi nekaj nasvetov Jeffa Novicka, kako se znajti pri označbah.
Načela gostote kalorij
Nov 17, 2019 |
Jejte, ko ste lačni in jejte, dokler ne boste udobno siti; ne stradajte in ne prenajedajte se. Začnite obroke s solato, juho in/ali sadjem. Ne pijte kalorij…
Kako zmanjšati količino soli?
Nov 16, 2019 |
Naše brbončice so zelo prilagodljive. V samo 2–4 tednih se lahko prilagodijo na povsem nove okuse. Sem spada tudi naša percepcija slanih okusov.
Temeljna priporočila in živila
Nov 16, 2019 |
Osrednja hrana naj bodo minimalno predelana ali nepredelana rastlinska živila (sadje, zelenjava, škrobna zelenjava, škrobni gomolji, neprocesirana žita in stročnice). Hrana, ki jo uživate, naj bo čim bližje stanju “kot raste v naravi”, z minimalno obdelavo, ki ne vpliva na hranilno vrednost, in brez dodajanja škodljivih sestavin.
Pogosta vprašanja o SOS prehrani
Nov 16, 2019 |
Ali lahko s tako prehrano brez problema zaužijemo dovolj kalorij, glede na to, da vsebuje tako malo maščob? Ali ni takšna hrana neokusna? Kaj naj jem, ko mi pade sladkor oz. ko si zaželim nekaj sladkega, npr. čokolado? Ali se da na ta način prehranjevati na dolgi rok?
SOS prehrana
Nov 16, 2019 |
Je možno jesti, kolikor želimo, tako da bomo resnično siti, zraven pa si povrniti zdravje in prevzeti nadzor nad svojim življenjem? Pridobite lahko vitalnost, energijo, optimalno težo, zdravje, resnično dobro počutje in še več. In še prihranili boste pri mesečnem računu za hrano, pri nakupu zdravil, “super praškov” in “super hrane” iz oddaljenih kotičkov sveta.