1. Lakota in sitost: jejte, ko ste lačni in jejte, dokler ne boste udobno siti; ne stradajte in ne prenajedajte se.
  2. Zaporedje znotraj obroka: začnite obroke s solato, juho in/ali sadjem.
  3. Ne pijte kalorij: izogibajte se tekočim kalorijam; jejte/žvečite hrano, ne pijte in ne utekočinjajte je; tekočine malo, če sploh kaj nasitijo, tako da vas ne napolnijo tako kot trdna hrana z enako količino kalorij.
  4. Redčenje je rešitev: razredčite kalorijsko bogata živila/jedi (po pravilu 50/50), to pomeni razredčenje gostote kalorij svojih obrokov tako, da pol do dve tretjini krožnika napolnimo s polnovrednimi žitaricami, gomolji, škrobno zelenjavo in/ali stročnicami, drugo polovico pa z zelenjavo in/ali sadjem.
  5. Zavedajte se vpliva maščob/olja in vpliva zelenjave: zelenjava ima najnižjo gostoto kalorij, medtem ko imajo maščobe in olja najvišjo; dodajanje zelenjave vsaki jedi bo vedno znižalo skupno gostoto kalorij obroka, dodajanje maščobe in olja pa bo vedno dvignilo skupno gostoto kalorij v obroka.
  6. Omejite kalorijsko bogata živila: omejite (ali izločite) živila, ki imajo visoko gostoto kalorij; ta vključujejo suho sadje, maščobno rastlinsko hrano (oreščki, semena, avokado), predelane izdelke iz žit (kruh, žemlje, krekerji, kosmiči, tortilje, kokice, itd.); če jih uporabljate, jih vključite kot dodatek k jedi v obroke, ki so sestavljeni iz nizkokaloričnih živil; dodate lahko na primer nekaj rezin avokada v veliko solato ali nekaj orehov ali rozin v skledo ovsenih kosmičev in sadja.

Poleg tega v svoj urnik vključite približno 30–60 minut aktivnosti na dan (vključno z aerobno vadbo, vajami za moč in razgibavanjem), ciljajte na ITM okoli 18,5–22 in poskrbite za dovolj spanja, počitka, sprostitve, rekreacije, svežega zraka, čiste vode in sonca. Uživajte življenje!