Torej, kaj naj bi sploh jedli?

Se to sliši znano?

“Gospodinjstva bi morala izbirati večinoma hrano na rastlinski osnovi, bogato z različno zelenjavo in sadjem, stročnicami in minimalno procesiranimi osnovnimi škrobnimi živili.”
To zveni kot nasvet kakšnega guruja za naravno ali alternativno zdravje, kajne? Mogoče se sliši celo kot kakšno ekstremno radikalno priporočilo od vegetarijanske, veganske ali skupine za alternativno zdravje?
Vas bi presenetilo, da prihaja to priporočilo od Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) Združenih narodov (UN)?

Vendar, poglej, poglej…

… točno od tukaj prihaja!

Iz…

http://www.fao.org/docrep/004/Y2809E/y2809e00.HTM
Potrebe ljudi po vitaminih in mineralih
Poročilo združenega posvetovanja strokovnjakov FAO/WHO
Bangkok, Tajska
WORLD HEALTH ORGANIZATION
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATION
Rim, 2002

Bolj natančno, priporočilo je iz te sekcije..
http://www.fao.org/docrep/004/Y2809E/y2809e08.htm#bm08

“Populacije bi morale uživati hranilno zadostno in raznoliko prehrano, ki temelji primarno na hrani rastlinskega izvora z majhnimi količinami dodane hrane živalskega izvora. Gospodinjstva bi morala izbirati večinoma hrano na rastlinski osnovi, bogato z različno zelenjavo in sadjem, stročnicami in minimalno procesiranimi osnovnimi škrobnimi živili. Dokazi, da takšna prehrana zaščiti ali zakasni pomemben del nenalezljivih kroničnih bolezni, so dosledni. Pretežno rastlinska prehrana ima nizko kalorično gostoto, ki lahko zaščiti pred debelostjo.”
In še en odličen citat iz istega dokumenta.

“Čeprav se dve tretjini svetovne populacije prehranjuje s prehrano, ki temelji na žitih ali pa gomoljih, pa preostala tretjina uživa velike količine živalskih izdelkov. Slednja skupina po nepotrebnem uporablja zemljo, vodo in ostale vire, ki so potrebni za intenzivno pridelavo hrane, kar dela standardno zahodno prehrano ne samo nezaželjeno iz stališča zdravja, ampak tudi nevzdržno za okolje. Če uravnotežimo energijski vnos s porabo, potrebno za bazalni metabolizem, fizično aktivnost, rast in obnovo, bomo ugotovili da je kvaliteta prehrane, potrebna za zdravje, v bistvu enaka pri vseh populacijskih skupinah.”

Takšna so torej združena priporočila iz soglasnega mnenja številnih priznanih organizacij.

Kot lahko vidite, kar priporočam jaz (in NHA), ni tako kontraverzno, radikalno ali nezdravo, ampak je združeno mnenje mnogih vrhunskih znanstvenih organizacij in zaključek večine znanstvenih podatkov, ki so na voljo.

Avtor: Jeff Novick, M.S., R.D.

Vir: http://www.healthscience.org/index.php?option=com_content&view=article&id=555%3Awhat-should-we-eat&catid=102%3Ajeff-novicks-blog&Itemid=267

Prevod in priredba: Aleš Kacijan