Temeljna priporočila
Povzeto po priporočilih dr. Johna McDougalla in Jeffa Novicka:
- Osrednja hrana naj bodo minimalno predelana ali nepredelana rastlinska živila (sadje, zelenjava, škrobna zelenjava, škrobni gomolji, neprocesirana žita in stročnice).
- Hrana, ki jo uživate, naj bo čim bližje stanju “kot raste v naravi”, z minimalno obdelavo, ki ne vpliva na hranilno vrednost, in brez dodajanja škodljivih sestavin.
- Upoštevajte načela gostote kalorij, izbirajte živila, ki so kalorično ter hranilno zadostna in nasitna.
- Nizek SOS: ne uporabljajte (ali zelo zmanjšajte) dodano sol/natrij, olja/maščobe in sladkor/sladila.
- Raznolikost: jejte raznoliko hrano iz vsake od spodnjih priporočenih skupin živil.
Temeljna živila
Škrobne rastline
- Žita: ječmen, oves, rjavi riž, kvinoja, ajda, rž, bulgur, kuskus, pšenica, koruza, divji riž, proso itd.
- Polnovredne moke: ječmenova, riževa, ajdina, ržena, koruzna, sojina, čičerikina, pšenična, pirina, ovsena itd.
- Polnovredne testenine brez jajc: pšenične, pirine, koruzne, riževe, ajdove itd.
- Gomolji in korenine: krompir, sladki krompir, gomoljna zelena, tapioka itd.
- Zimske buče: maslena, muškatna, hokaido in ostale vrste
- Stročnice (fižol, leča, grah): azuki, rdeči fižol, mung, čičerika, rjavi fižol, beli fižol, rdeča leča, gorska leča, beluga leča, zelena leča, grah itd.
Sadje in zelenjava
- Sadje: jabolka, banane, ananas, pomaranče, jagode, robide, maline, borovnice, kivi, kaki, breskve, nektarine, marelice, fige, slive, hruške itd.
- Zelenjava: korenje, paprika, paradižnik, zelena, brokoli, cvetača, solata, špinača, ohrovt, zelje, jajčevec itd.



